De Siberische kat/ Neva masquerade

De oorsprong van het ras is niet na te gaan. Op elke website staat wel wat anders. De een zegt ze komen uit Siberië vandaar de naam en de andere zeggen Rusland. Maar hoe en wat precies weet niemand. Wel werd het ras al eeuwen waargenomen in Rusland. De katten die qua uiterlijk lijken op de Siberische kat bleken al zo een 1000 jaar waargenomen te zijn in Rusland. Dit land is een land waar alle klimaten voorkomen en hier heeft dit ras al lang overleefd zonder hulp van mensen. Dit kenmerkt zich in sterke robuuste katten. Dus eigenlijk hebben de voorouders van het ras zich eeuwen gered zonder hulp in strenge klimaten en daardoor hebben ze een mooi natuurlijk uiterlijk. Super gaaf! De colourpoint variant van de Sibeer wordt ook wel de Neva Masquerade genoemd. Deze naam is gekozen omdat de eerste colourpoint Sibeer bij de rivier de Neva is gezien, Masquerade staat voor masker wat slaat op de gekleurde maskers die colourpoint katten dragen. Neva is de rivier die door St. Petersburg loopt.

De katten overleefde dus lang zonder ons maar toch kwamen ze ons mensen opzoeken. Zoals wij hier boerderij katten kennen en die noemen wij dus huiskatten werd de Sibeer in Rusland ook de huiskatten voor de mensen daar. Ze leefde dan dus ook daar op boerderijen en niet echt in huis. Soms ook in stedelijke gebieden en hier zijn dus onze Siberen uit ontstaan. Mensen wouden er mee gaan fokken maar tot het eind van de jaren tachtig werd in de voormalige Sovjet Unie het houden en fokken van katten sterk ontmoedigd. In de jaren 80 konden ze zich dus bezig houden met het ontwikkelen van een eigen ras en werd de Siberische kat onderscheiden van de andere (half) langhaar rassen. In 1991 werd door de WCF (World Cat Federation) officieel erkend als kattenras.

Pas vanaf 1990 hebben fenologen een ras standaard ontwikkeld. Hiervoor gebruikte ze 2 bekende Siberen: Roman en Mars. Roman is een Sibeer en Mars een Neva.

   

GIC Roman, M, SIB n 09 23, 2-11-87, RU/-        IC Mars, M, NEM a 03 21, 1-3-88, RU/RU

https://www.pbase.com/image/89560312     https://www.pbase.com/image/89560150

 

Er volgende vele kattenshows waar katten werden gekeurd en geselecteerd met het gewenste uiterlijk van de Siberische kat. Deze katten mochten geen achtergrond informatie hebben, dus eigenlijk kende je de voorouders niet. Hierdoor weet je eigenlijk niet waar of de kat wegkwam en of er andere rassen zaten ingemengd.

Het uiterlijk van de Sibeer is middelgroot lichaam met halflang haar. Ze zijn goed gespierd en hebben een stevige maar zware botstructuur. Ze zijn dus compact gebouwd met een brede kop met daarop mooie geplaatste afgeronde kleine oren. ( Doordat katten hun warmte via de oren verliezen waren ze altijd klein). Hier in Europa is het natuurlijk warmer dus zien we steeds grotere oren bij de Sibeer.) Ook kijkt de Sibeer “boos” op een natuurlijke manier. Verder heeft de sibeer mooie ronde poten en zijn ze goed gespierd en kort. Doordat ze in strenge klimaten wisten te overleven hebben ze ook een bijzondere vacht. Hun driedubbellagige vacht is waterafstotend en houdt hun goed warm met een zeer dichte en fijne onderwol. Iets wat er zeker tussen uitspringt is de puike kraag om hun hals en borst. Ook word dit wel de trippelcoat genoemd. De bovenste laag is waterdicht.

 

Over de kleur van de sibeer. Er een vermoeden dat golden gelinkt is aan de pers en de pointaftekening de Neva dus gelinkt is aan oosterse raskatten. Maar de Neva werd al een langere tijd bij de rivier de Neva en andere plekken waargenomen in Rusland. Dus is het ras sterk afwijkend van de Oosterse rassen. Daarom is er ook een klein clubje fokkers die niks willen weten van de Neva. Hun fokken “traditioneel”. Dit houd in zonder point-gen dus zonder Neva in de stamboomlijnen. Hun fokken dus de traditionele kleuren zwart en rood. Ook zijn er reeds nieuwe kleuren erkend. De kleur sunshine en bimettalic. Bij bimetallic is het zilver met golden bij elkaar geknutseld. Of zoals sommige fokkers zeggen zilver met veel rufisme. Bij siberen kan er generaties terug een golden sibeer voorkomen en dan na een paar generaties geen golden kan er daarna wel weer een golden kitten geboren worden. De officiële genetica laat dit ook niet toe en niet overal worden de kleuren echt erkend. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan.

De katten die dus aan het begin van het ras staan noemen we stichterkatten. Maar op dit moment worden er in Rusland nog steeds nieuwe katten geregistreerd. Zo een nieuwe geregistreerde kat noemen wij een foundationkat of novice. Hierdoor houden we het ras ook laag in inteelt doordat er steeds nieuwe genenpoelen bijkomen. Dit vind ik een dikke pluspunt van het ras.

Wat verder door de jaren heen is ontdekt is dat het ras hypoallergeen blijkt te zijn. Het ras stoot minder proteïne feld 1 uit.